Rudolph's Kerst trio traktatie
Feestdagen traktaties,  Gezonde traktaties,  Glutenvrije traktaties

Rudolph’s Kerst trio traktatie

Hohoho! Het is Kerst, een tijd van samenzijn, gezelligheid en natuurlijk…lekker eten. Je kunt alle kanten op en het zo gek maken als je wilt. Maar hé, je kan het ook gewoon simpel houden. Hierbij een traktatietip die vooral bij de kids in de smaak zal vallen. De combinatie van Rudolph met zijn rode worstneus, de tomaat kerstman en de komkommer kerstboom maakt het tot een kleurig, fleurig, grappig en ook nog eens lekker geheel. En dan is het ook nog een gezond hapje, wat wil je nog meer? De calorieën vliegen je al om het lijf tijdens de feestdagen, dus dit is maar weer een meevaller. Deze traktatie is uitermate geschikt om mee te nemen naar het kerstfeest op school. Maar ook voor, tijdens of na het kerstdiner is het een lekkere toevoeging. Je hoeft niet veel ingrediënten te gebruiken, even creabea in de keuken en dan is het zo klaar. De kinderen vinden het vast leuk om te helpen. Kerstmuziekje op, kerstboom aan… wat een (kerst)feest. Fijne feestdagen gewenst!

Wat een gezellig samenzijn zo onder de kerstboom
Wat een gezellig samenzijn zo onder de kerstboom

Aan de slag!

Benodigdheden:

  • Komkommer
  • Romaatjes (kleine tomaten)
  • Kaas (500 gram belegen) voor 8 tot 10 rendiertjes
  • Worstjes (cocktailworstjes of mini cabanossi)
  • Mon Chou zacht & luchtig kuipje
  • Decoratiestift (eetbaar bijv. van Dr. Oetker)
  • Satéprikkers
  • Spuitzak met fijn spuitmondje
  • Evt. Rudolph uitsteekvormpje

Voor de Rudolph rendiertjes gebruikte ik een plat stuk belegen kaas van zo’n 500 gram. Dit sneed ik in de lengte doormidden. Zorg dat de plakken niet de dik, maar maak ze ook niet te dun. Dit scheelt met het uitsteken/uitsnijden van de rendiertjes. Ik maakte zelf een sjabloon en sneed de rendiertjes met een scherp mesje uit de kaas. Je kunt ook een uitsteekvormpje gebruiken als je die hebt. Wel zo makkelijk natuurlijk. Het is belangrijk dat je de kaas koud uit de koelkast gebruikt. Als de kaas warm en zacht wordt, is het moeilijker om te bewerken. Snijd de rendiertjes uit en maak met een scherp mesje een gaatje voor de worstneus. Haal een klein stukje van het worstje af (anders is de neus wel erg lang) en steek de platte afgesneden kant in het gaatje. Maak met een decoratiestift nog twee oogjes en klaar is Rudolph. Nu naar zijn baasje…

Snijd ⅓ van de bovenkant van het romaatje. Dit is de kerstmuts. Hol de rest van de tomaat (het lijf van de kerstman) uit. Vul de spuitzak met een deel van de Mon Chou zacht & luchtig. Spuit de baard aan de voorkant royaal op. Vul de binnenkant ook nog een beetje voor de stevigheid. Zet de muts (bovenkant) scheef terug en spuit er nog een wit toefje/bolletje op voor de finishing touch. Breng de oogjes pas aan op het moment dat je gaat serveren. Dit voorkomt eventueel uitlopen.

Wat zijn de kerstman en zijn maatje Rudolph zonder een setting met kerstbomen? Deze kerstbomen maakte ik van een komkommer. Snijd de komkommer in de breedte door de helft en deze helften weer in de lengte doormidden. Snijd hier 6 gelijke stroken komkommer van en leg deze netjes onder elkaar. Hieruit kun je 3 kerstbomen snijden. Uit 1 komkommer haal je dus in totaal 12 kerstboompjes. Ik haalde voor een deel nog wel de zaadlijsten weg. Prik de stroken komkommer aan de satéprikker. Van de restjes kaas die over zijn gebleven van de rendiertjes maakte ik een piek (je kunt bijv. ook een ster maken). De kerstboompjes kun je op een bord leggen of je prikt ze in een tomaatje. Snijd voor de onderkant en stevigheid een klein stukje weg. Prik met een satéprikker een gaatje in het midden van de tomaat. Zet hier vervolgens de kerstboom in. Tadaaaaa, hij staat met piek en al. Rudolph en de kerstman zijn zichtbaar blij. Wat een mooi en lekker kersttafereeltje.

Snijd de kerstboompjes uit
Leg de strookjes komkommer onder elkaar en snijd de kerstboompjes uit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *