Paasbreekbrood met kaneelsuiker en paas(ei)haasjes
Feestdagen traktaties,  Zoete traktaties

Paasbreekbrood met kaneelsuiker en paas(ei)haasjes

Kuikentjes die uit een ei komen, versierde takken, een haas die vrolijk rondhuppelt met een mand vol gekleurde eieren, vogeltjes die fluiten, kinderen die op zoek gaan naar verstopte eieren en deze vervolgens lekker oppeuzelen, met de familie genieten van een lekkere brunch. Het is bijna Pasen! Gezellig met elkaar aan een k(l)eurig gedekte tafel zitten en genieten van al het lekkers dat er staat. De keuze is reuze. Voor de komende paasdagen maakte ik dit overheerlijke breekbrood met kaneelsuiker. Daarbij ook de paas(ei)haasjes van een lekker gekookt eitje. Ik zeg: een blij paasei. Zeker een geslaagde toevoeging aan de paasbrunch. Vrolijk Pasen!

Met dit overheerlijke paasbreekbrood en de vrolijke paas(ei)haasjes is Pasen pas echt een feest
Met dit overheerlijke paasbreekbrood en de vrolijke paas(ei)haasjes is Pasen pas echt een feest

Aan de slag!

Benodigdheden voor het breekbrood (12 broodjes middelgroot):

 • 175 ml melk
 • 1 ei, geklutst
 • 30 gram boter
 • 40 gram suiker
 • 325 gram bloem
 • 5 gram gist
 • 1 theelepel zout
 • 60 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • 30 gram boter

Benodigdheden voor de paas(ei)haasjes:

 • Eieren, gekookt
 • Servetten, klein formaat
 • Lint
 • Fineliner of een stift

Verwarm op een laag vuur de melk in een pannetje samen met de boter en de suiker tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg het geklutst ei toe. Meng in een kom de bloem, gist en zout door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Schenk het melk/ei mengsel in het kuiltje en roer met een pollepel vanuit het midden uit de bloem erdoor. Kneed op een met bloem bestrooid werkblad het deeg goed door. Vet een kom in met wat olie en leg hier het deeg in. Draai het deeg zodat er overal wat olie op zit. Zo droogt het deeg niet uit. Laat het deeg afgedekt met folie of een vochtige theedoek een uur rijzen op kamertemperatuur.

Meng het kaneel met de suiker op een diep bord en laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten. Verdeel het deeg in 12 stukken en vorm er balletjes van, haal door de gesmolten boter en rol door het suiker/kaneel mengsel. Plaats ze met een klein beetje tussenruimte op een bakplaat met bakpapier. Leg er weer folie of een vochtige theedoek over en laat 30 minuten opnieuw rijzen.

Verwarm de oven op 190 graden en bak de broodjes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat het breekbrood iets afkoelen. Het breekbrood is verrukkelijk met een beetje (zoute) roomboter. Voor de presentatie strooide ik er nog wat chocolade eitjes overheen.

Het breekbrood komt uit de oven. Een beetje laten afkoelen en je kunt het serveren!
Het breekbrood komt uit de oven. Een beetje laten afkoelen en je kunt het serveren!

Terwijl het breekbrood in de oven zit, kun je de paas(ei)haasjes mooi klaar maken. Kook de eieren zoals jij ze het liefste hebt. 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje, 8 à 9 minuten voor een hardgekookt eitje. Eieren zijn goed voor je, ze staan niet voor niks in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten.

Paashaasoren vouwen met kleine servetten
Paashaasoren vouwen met kleine servetten

Maak de paashaasoren van de servetten (ik gebruikte servetten van 12,5 bij 12,5 cm). Vouw de servetten open en vervolgens in een driehoek met de punten op elkaar. Dan vouw je het servet naar boven toe op in een breedte van zo’n 2,5 cm. Wikkel de opgevouwen servet om het ei heen. Bind vast met een klein stukje lint. Teken een vrolijk gezichtje op het ei en klaar is de paashaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *