Kleurrijke unicorn vanille cupcakes
Zoete traktaties

Kleurrijke unicorn cupcakes

Ik heb vandaag punten gescoord bij onze dochter. Ze is dol op cupcakes én op unicorns. Dus deze traktatie zorgde ervoor dat haar dag niet meer stuk kon. Tsja…het is misschien niet zo gezond, maar lekker zijn ze zeker weten wel. Vraag het mijn dochter maar. Super leuk om te trakteren op school of tijdens een feestje. Succes gegarandeerd, 100%. Ik maakte simpele vanille cupcakes, maar met het cupcakebeslag kun je natuurlijk eindeloos variëren. Voor choco cupcakes voeg je cacaopoeder en wat fijne stukjes pure chocolade toe aan het beslag. Of klop voor een frisse touch de geraspte schil van een kleine citroen of sinaasappel mee. Je kan ook met behulp van een appelboor een klein stukje uit de bovenkant van de cupcake halen. Vul het gaatje op met een beetje jam en dicht de cupcake daarna weer met het stukje cake uit de appelboor. Surprise surprise als je dan de cupcake gaat eten. Succes met maken!

Deze unicorns, daar word je toch blij van?
Deze unicorns, daar word je toch blij van?

Aan de slag!

Benodigdheden voor 12 cupcakes:

Voor het beslag:

 • 115 gram zachte (room)boter
 • 115 gram kristalsuiker
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 1 tl vanille-aroma
 • 115 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 el melk
 • 12 papieren cupcake vormpjes

Voor de decoratie:

 • 2 kleuren fondant of marsepein
 • Zure regenboogmatten
 • Glazuur
 • Disco spikkels
 • Decoratiestift (van bijv. Dr. Oetker)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet 12 papieren vormpjes in een cupcakevorm.

Doe de boter en suiker in een grote kom en klop het met een mixer door elkaar, tot het mengsel bleek van kleur en licht en luchtig is. Klop vervolgens geleidelijk de eieren erdoor. Nadat je de vanille-aroma erdoor hebt geklopt, zeef je het meel boven de kom. Spatel het meel met een metalen lepel voorzichtig door het mengsel tot alles is opgenomen. Meng nu met de lepel de melk door het beslag. Als het goed is moet het beslag nu glad zijn en makkelijk van de lepel vallen als je daarmee op de rand van de kom tikt.

Schep en verdeel het beslag in de 12 vormpjes. Bak de cupcakes in 20 minuten klaar, tot ze gerezen, goudbruin en stevig zijn. Laat de cupcakes afkoelen voordat je ze gaat versieren.

Ik ben begonnen met het bedenken en knippen van een unicorn vorm. Ik maakte de vorm zelf van karton. De witte fondant rolde ik uit en hier sneed ik met een scherp mesje de unicorn hoofdjes uit. Daarna maakte ik van de roze en witte fondant twee (niet te lange) slierten en draaide ze om elkaar heen en knipt hier hoorntjes van, uiteraard met een punt. Maak het regenbooghaar van een zure mat (ik gebruikte de helft van een zure mat). Snijd in het midden, 1 cm van boven, een opening waar het oortje doorheen kan. Steek het oortje erdoor en knip met een (culinaire) schaar wat overtollige zure mat aan de achterkant weg (klein beetje hoor, zo blijft ie plat op de cupcake liggen). Ik knipte de manen aan de onderkant ook wat in. Dan lijkt het net echt toch?

Besmeer de cupcake met wat glazuur (meng een kopje poedersuiker met 1 eetlepel water) en strooi de disco spikkels er overheen.  Plak met wat glazuur vervolgens de hoorn en het hoofd met de regenboog manen op de cupcake. Als laatste nog even met de decoratiestift een gezichtje aanbrengen en klaar is de unicorn. Trakteren maar!

De regenboog zure mat gebruik je voor de manen. Steek je het oortje er nog wel even doorheen? Klein beetje aan de bovenkant scheef wegknippen en de unicorn is bijna klaar!
De regenboog zure mat gebruik je voor de manen. Steek je het oortje er nog wel even doorheen? Klein beetje aan de bovenkant scheef wegknippen en de unicorn is bijna klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *