Heerlijke volkoren hotdog traktatie
Gezonde traktaties,  Hartige traktaties

Heerlijke volkoren hotdog traktatie

De hotdog kent een rijke historie en je kunt het worstje in een broodje dan ook over de hele wereld verkrijgen, in talloze variaties. Maar dit exemplaar is toch wel erg bijzonder. Dit hondje lust wel een worstje en jij lust ze allebei, zeker weten. Het volkoren hondenbroodje met het knakworstje vormen de basis van deze gezonde goed vullende traktatie. Met nog wat sla en de tomaat als tongetje, maak je ‘m helemaal af. Voor de liefhebber kan er ook nog wat ketchup of andere saus op. Reken maar dat deze traktatie goed wordt ontvangen. In no time zijn ze op en vind je de hond in de pot. Deze traktatie is makkelijk te maken. Voor het rijzen van het brooddeeg moet je alleen wel even geduld hebben, maar dan heb je wel het beste resultaat. En daar doe je het voor. Succes!

Deze vrolijke hotdogs zijn een lust voor het oog
Deze vrolijke hotdogs zijn een lust voor het oog

Aan de slag!

Benodigdheden voor 6 broodjes:

Voor het deeg:

  • 125 gram volkoren tarwemeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 5 gram gedroogde gist (instant)
  • 5 gram zout
  • 1 ei
  • 1 el melk

Voor de decoratie:

  • Blaadjes sla
  • Kerstomaatjes
  • Rozijntjes
  • Knakworstjes
  • Evt. saus

Begin met het maken van het deeg. Meng het volkoren tarwemeel, de tarwebloem, de gist en het zout door elkaar. Voeg het lauwwarme water en de olijfolie toe en kneed er een soepel deeg van (dit kan ook met een mixer met deeghaken).

Vet een kom in met wat olie en leg hier het deeg in. Draai het deeg zodat er overal wat olie op zit. Zo droogt het deeg niet uit. Laat het deeg afgedekt met folie of een natte theedoek een uur rijzen op kamertemperatuur.

Maak van het deeg, als het voldoende is gerezen, 6 ovale bolletjes. Knip of snijd het deeg aan de zijkanten een beetje in. Vorm de oortjes en maak de onderkant van de hondenkop nog wat ronder. Leg alles op een bakplaat met bakpapier. Druk de rozijntjes in het deeg (wel redelijk diep) en laat alles afgedekt nog een uur rijzen.

Vorm de oortjes en maak de onderkant van de hondenkop nog wat ronder
Vorm de oortjes en maak de onderkant van de hondenkop nog wat ronder

Verwarm de oven tijdig voor op 210 graden. Bestrijk de broodjes voordat ze de oven in gaan met het ei en de melk (door elkaar geklutst). Zo zullen de broodjes straks mooi glimmen. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten klaar. Laat ze goed afkoelen voordat je met de verdere afwerking begint.

Snijd de broodjes open, leg er een slablaadje tussen met een knakworstje en onderin de bek een (half) kerstomaatje. Voor de liefhebbers voeg je nog wat saus toe. Klaar om te trakteren!

Bestrijk, na het rijzen, de hondenkopjes met het ei/melk mengsel en ze zijn klaar om gebakken te worden
Bestrijk, na het rijzen, de hondenkopjes met het ei/melk mengsel en ze zijn klaar om gebakken te worden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *