Gezonde sinttraktatie met surprise
Feestdagen traktaties,  Gezonde traktaties,  Glutenvrije traktaties

Gezonde sinttraktatie met surprise

“Oooh kom er eens kijken, wat een mooie traktatie hier staat!” Sinterklaas is weer in het land, tijd voor een lekkere gezonde sinttraktatie. Deze sint en hulpsinten zijn een lust voor het oog, vind je niet? En ssssst de sint heeft ook nog een ingepakte surprise meegenomen voor de lieve kindjes. Wat zou daar toch in zitten? Voor deze traktatie heb je niet veel ingrediënten nodig: wat appels, mandarijnen, doosjes rozijnen en een beetje marsepein. Je hebt het zo gemaakt, écht waar. Deze traktatie is leuk voor pakjesavond, maar kan ook prima uitgedeeld worden tijdens het sintfeest op school. Een fijne en gezellige sinterklaastijd gewenst met veel kado’s en… lekkers uiteraard!

Dag sinterklaasje
Dag sinterklaasje, daaag daaag daaag, lekker zeg!

Aan de slag!

Benodigdheden:

  • Appels, liefst zo rood mogelijk bijv. Braeburn of Royal Gala (uit 1 appel haal je 4 mijters)
  • Mandarijnen
  • Blanke marsepein
  • Doosjes rozijnen
  • Inpakpapier
  • Satéprikkers
  • Kleine wiebeloogjes (ook eetbaar verkrijgbaar)

De rozijnendoosjes kun je al van tevoren inpakken. Ik ben begonnen met het maken van de appelmijters. Was de appels, snij ze in 4 parten en verwijder het klokhuis. Snij de puntvorm van de mijter. Kerf met een scherp mesje de belijning van het kruis in de appelschil. Je kunt vervolgens het dunne laagje schil eenvoudig met het mesje verwijderen. Oefening baart kunst. Nadat het kruis op de mijter is aangebracht, leg je het stuk appel enkele minuten in een bakje met koud water vermengd met citroensap. Dit om verkleuring van de appel tegen te gaan. Lees meer hierover.

Maak de baardjes van de sinterklaas van blanke marsepein. Snij een vrolijk mondje uit de baardjes. Bewaar dit stukje marsepein als wenkbrauw (je moet later nog wel wat extra wenkbrauwtjes bijmaken, maar dat is zo klaar).

De uitgesneden marsepein baardjes
De uitgesneden marsepein baardjes

Je kunt beginnen met het in elkaar zetten van de sinterklaas. Prik de satéprikker door de mandarijn en prik met de scherpe punt naar beneden in het pakje (rozijntjes). Knip de bovenkant van de satéprikker kort, zodat er nog een klein stukje uitsteekt boven de mandarijn uit. Hier steek je de mijter in. Plak het marsepein baardje op de sinterklaas. Ik maakte het marsepein een heel klein beetje nat met water. De oogjes van plastic plakte ik met een beetje lijm. De wenkbrauwen er nog even boven en klaar is sinterklaas!

Met een satéprikker heb je de sint traktatie zo in elkaar gezet
Met een satéprikker heb je de sint traktatie zo in elkaar gezet

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *