Ballerina cupcake traktatie
Zoete traktaties

Ballerina cupcake traktatie

De dochter van mijn vriendin werd onlangs 4 jaarĀ šŸŽ‰šŸ„³ Dat betekent natuurlijk feest, maar ook afscheid nemen van je vriendjes en vriendinnetjes op de peuterspeelzaal. Ze vroeg mij te helpen met een leuke en lekkere (afscheids)traktatie. Ze is een Ć©cht meisje-meisje en dol op dansen. Ik bedacht deze Aju Paraplu ballerina traktatie voor haar. Ik zocht op internet naar een passende afbeelding van een ballerina en bewerkte deze op de computer, maar je kunt natuurlijk ook een foto van je eigen ballerina gebruiken. Voor de rok draai je de cupcakes op de kop, hoe leuk is dat. Ik maakte simpele vanille cupcakes, maar met het cupcakebeslag kun je natuurlijk eindeloos variĆ«ren. Voor choco cupcakes voeg je cacaopoeder en wat fijne stukjes pure chocolade toe aan het beslag. Of klop voor een frisse touch de geraspte schil van een kleine citroen of sinaasappel mee. Maak het zo spannend als jouw dochter wil. Heb je geen zin/tijd voor het bewerken op de computer, printen en knippen van de bovenkant? Geen probleem, je kan ook kiezen voor de makkelijke variant met marshmallow, zure mat en druif. Ook erg geslaagd Ć©n snel klaar!

Je kan ook kiezen voor de variant met marshmallow, zure mat en druif als bovenkant. Geslaagd Ć©n snel klaar!
Je kan ook kiezen voor de variant met marshmallow, zure mat en druif als bovenkant. Geslaagd Ć©n snel klaar!

Aan de slag!

Benodigdheden voor 12 cupcakes:

Voor het beslag:

 • 115 gram zachte (room)boter
 • 115 gram kristalsuiker
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 1 tl vanille-aroma
 • 115 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 el melk
 • 24 papieren cupcake vormpjes (1 vormpje voor het bakken, 1 voor daarna)

Voor de decoratie:

 • Tapasprikkers
 • Groene druiven (zonder pit)
 • Zure matten rood
 • Marshmallows
 • Viltstickers bijv. een strik of een kroontje (kijk eens bij bijv. Action of Hema)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet 12 papieren vormpjes in een cupcakevorm.

Doe de boter en suiker in een grote kom en klop het met een mixer door elkaar, tot het mengsel bleek van kleur en licht en luchtig is. Klop vervolgens geleidelijk de eieren erdoor. Nadat je de vanille-aroma erdoor hebt geklopt, zeef je het meel boven de kom. Spatel het meel met een metalen lepel voorzichtig door het mengsel tot alles is opgenomen. Meng nu met de lepel de melk door het beslag. Als het goed is moet het beslag nu glad zijn en makkelijk van de lepel vallen als je daarmee op de rand van de kom tikt.

Schep en verdeel het beslag in de 12 vormpjes. Bak de cupcakes in 20 minuten klaar, tot ze gerezen, goudbruin en stevig zijn. Laat de cupcakes afkoelen voordat je er verder mee aan de slag gaat.

Laat de goudbruine cupcakes afkoelen voordat je er verder mee aan de slag gaat
Laat de goudbruine cupcakes afkoelen voordat je er verder mee aan de slag gaat

Maak een keuze van wat je met de bovenkant doet. Maak je zelf een bovenkant van papier met tekst of kies je voor de variant met marshmallow, zure mat en druif? Hoe dan ook, de cupcake draai je op z’n kop. Omdat de papieren vormpjes vaak vet zijn, gebruik je na het bakken nog een extra schoon vormpje. Dit ziet er wel zo mooi en kleurig uit. Bevestig het geheel met een tapasprikker. Voor de bovenkant zocht ik kroontjes van vilt, deze vond ik alleen niet. De strikjes kwam ik wel tegen, dat kan natuurlijk net zo goed. De zure mat voor de armen kun je halveren, mocht je ze anders te breed vinden. Succes met maken en uitdelen!

Deze ballerina's zijn klaar voor hun optreden, ze staan in de perfecte pose
Deze ballerina’s zijn klaar voor hun optreden, ze staan in de perfecte pose

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *